«Så lenge det fungerer», er en setning Endre Johannessen ofte hører i møte med byggeiere.

Endre er teknisk sjef i Toma Eiendomsdrift, og vet akkurat hvor farlig en slik tankegang kan være.

– Det er byggeier som har ansvar for at sikkerhetsstandarder og forskrifter overholdes til enhver tid. Avvik kan resultere i skader på mennesker og bøter, forteller han.

Ifølge Endre er løsningen enkel:

– Installer et FDV-system! Det gir deg full kontroll over hvordan bygget skal driftes og vedlikeholdes, sikrer at forskrifter følges og reduserer risikoen for alvorlige avvik.

FDV-system er hjertet i moderne bygg

FDV står for forvaltning, drift og vedlikehold, og handler om å ha kontroll på hva som foregår i bygget, og systematisering av driftsrutiner. Konseptet med et FDV-system er ikke nytt. Det nye ligger i digitaliseringen.

– Nå har heldigvis de fleste tatt steget fra å fysiske lister og excel-skjema til et digitalt FDV-system som effektiviserer driftsarbeidet og oppdager avvik raskere. Det er den eneste måten å få full kontroll på, sier Johannessen.

Endre Johannessen sjekker en termostat.

TRYGGHET: Hvilke rutiner som systematiseres i akkurat ditt FDV-system baseres på risikovurdering av ditt bygg og relevante bransjestandarder.

 

En annen fordel med å systematisere vedlikeholdsarbeidet i et FDV-system er at det er enkelt for andre å ta over når driftsansvarlig er syk eller slutter. Systemet i seg selv er også svært enkelt å bruke.

I tillegg samler FDV-systemet nødvendig dokumentasjon på ett sted.

– Ikke bare er det praktisk, det sparer deg for store kostnader ved salg. Mangel på dokumentasjon kan nemlig gå hardt utover kjøpesummen, sier Endre.

FDV-system er bærekraft i praksis

FDV-systemet gjør også bærekraftig drift mye enklere. Når ytelsen til for eksempel ventilasjonsanlegget overvåkes og optimaliseres, oppnår du ikke bare energieffektivitet – du forlenger også anleggets levetid. Sjeldnere utskifting er altså med på å minske  miljøpåvirkningen.

– Et FDV-system er bærekraft i praksis, sier Endre.

Miljøfordelene betyr også økonomiske fordeler. Bare spør Norsk Maritimt Museum. Etter FDV-systemet var installert kuttet de strømkostnadene med 30 prosent over natten.

Toma inkluderer FDV-systemet i nye driftsavtaler

Investerer du i et FDV-system vil du få umiddelbare og langsiktige fordeler.

– Er du en ny kunde som ikke har et FDV-system allerede så kan Toma inkludere den i driftsavtalen din sier Endre.

– Det er fordi vi hver dag ser hvor stor verdi et FDV-system gir driftsansvarlig og byggeier. Det er nesten umulig å sikre god drift uten et slikt verktøy.

 

Tjenestene til Toma innen eiendomsdrift er mange.

Les mer og kontakt oss for et uforpliktende tilbud.

 

Ønsker du ikke en driftsavtale med Toma, vil prisen på et FDV-system avhenge av hvor mange brukere du har og størrelsen på bygget.

Et FDV-system på mobil vises frem.

SKREDDERSØM: Gjennom flere år med testing, bruker Toma i hovedsak FDVweb og Farmac som leverandører av FDV-system. Valg av system avhenger av ditt bygg og dine behov.

 

Slutt på «brannslukking»

En viktig konsekvens av et profesjonalisert FDV-system er at det automatiserer rutinemessige oppgaver for driftsarbeidere slik at ressurser kan brukes på mer verdiskapende arbeid.

Endre snakker ofte med driftsansvarlige, og opplever at veldig mange oppsummerer arbeidsdagene sine med «brannslukking» der alt handler om å rette opp uforutsette avvik. Resten av dagen går til rutinesjekker av systemer som fungerer helt fint.

– Både brannslukking og rutinesjekker av systemer som fungerer er sløsing av ressurser, konstanterer Endre.

– I dag har vi teknologien og forståelsen som skal til for at menneskelige ressurser heller kan brukes til verdiskapende arbeid. Det er en mulighet alle bør gripe, sier han videre.

Et FDV-system registrerer og loggfører avvik. Denne historikken kan driftsansvarlige bruke til å forutse fremtidige avvik og ta nødvendige grep.

Endre spår at FDV-systemet vil bli enda viktigere i fremtiden. Da vil flere koble sensorer, IoT-enheter og annen teknologi til systemet slik at driftsansvarlig får beskjed med en gang avvik registreres.

– Det vil eliminere behovet for rutinesjekker av byggets funksjonaliteter helt, avslutter han.

 

 

Trenger du bedre kontroll på eiendomsdriften?

Kontakt Toma for et uforpliktende tilbud