Hopp til hovedinnhold

Møt finalisten i Årets Matgledebedrift 2025

Hva skiller gode kantiner fra de virkelig fremragende? Svaret finner vi kanskje i kantinen på Luramyrveien 40 som er nominert som en av tre finalister i Tines prestisjetunge konkurranse «Årets Matgledebedrift 2025».

Og som om ikke det var nok har kantinen, som ledes av Emma Downham, også oppnådd toppresultat i siste runde av Toma sine interne «Bærekraftsliga», hvor kantinene rangeres etter hvor mye man kutter i matsvinn, hvordan man utnytter sesongens råvarer i form av spennende og smakfulle retter av månedens grønnsak, samt at man kan vise til gode registreringsrutiner.

Den unike kombinasjonen av intern suksess og nasjonal anerkjennelse viser et skyhøyt nivå. Vi måtte selvsagt spørre Emma hvordan de jobber for å oppnå en slik suksess.

Flere kaker er vist frem på et bord.

Hvordan jobber dere for å redusere matsvinn?

– Hos oss er fryseren et veldig godt redskap. Gryteretter og supper er noe som vi lager av forskjellige rester. Før sommer så fryste vi både agurk og salat og laget en ingefærshot av det. Gjestene våre er også veldig flinke til å ikke kaste mye mat. Her har vi brett som passer godt til de tallerkenen og suppe skålene vi har.  Og det å servere gårsdagens rester gjør vi også hvis det ikke går an å fryses eller brukes til noe annet, sier Emma.

Dere presenterer kreative, dristige og smakfulle retter for «Månedens Grønnsak» og har en tydelig X-faktor. Hvordan får dere det til å stadig tenke nytt og annerledes?

– Gjestene syntes det er veldig spennende når de får servert noe de ikke har smakt før, slik som kanelkake med squash. Det er ikke alle som ser så nøye på plakaten, og mange leser heller ikke på skiltene. Men de prøver nye retter så lenge det ser godt ut, forteller Emma.

– Oppskriftene finner vi over alt. Det kan være kunnskap vi lærer av andre kollegaer i Toma, eller det kan også være fra internett som for eksempel TikTok eller Pinterest. Også er det kjekt å følge med på vår interne Facebook-side hvor det jevnlig blir lagt ut bilder av god mat som er god inspirasjon.

Pølser på flere stekebrett.
Flere blåskjell i en suppe.

Bak enhver seier står et sammensveiset lag. Hvordan er rollene fordelt hos dere?

– Hos oss er vi to stykker og vi er begge med på å lage en så god hverdag som vi bare kan. Kommunikasjon med både gjester og andre på bygget gjør at hverdagen blir mye kjekkere. Vi liker godt å ha det rent og ryddig rundt oss når vi jobber og får derfor en fin orden og kan være mer effektive!

Til slutt, hva er deres hilsen til andre kantiner som vil oppnå like gode resultater som dere?

– Vær kreativ med matrestene, og ha det kjekt på jobb! Også er vi heldige som har gjester som hver dag er nysgjerrige og villig til å prøve de nye rettene vi lager. De er takknemlig, imøtekommende og snille, avslutter Emma.

Okonomyiaky på flere brett.

Flere artikler