Spis grønt-uka: Grønnere, sunnere og mer bærekraftig
– Mange tror ofte at de vil ha kjøtt, men med riktig krydder og tilberedning kan grønnsakene bli dagens høydepunkt, sier kjøkkensjef Johan.
– Som en del av Spis grønt-uka serverer vi i dag fargerike, smakfulle koftaboller laget av norske rødbeter, poteter og hjemmelaget paneer, krydret med aromatiske indiske krydder.
Det forteller kjøkkensjef Johan Ström. Han har jobbet som kokk i over 40 år, og i Toma-kantinen til Lysaker Torg 45 siden 2023.
Han forteller at en av de største utfordringene med å servere grønn mat er å sikre at rettene ikke går på bekostning av smaken eller opplevelsen.
– Tilbakemeldingene fra gjestene har vært gode. Mange blir inspirert til å spise grønnere, sier Johan.
Bærekraftig mat på menyen
Toma jobber med bærekraft hele året, men under spis grønt-uka er fokuset ekstra stort.
– Det handler ikke bare om å servere vegetarisk mat, men også om å bruke hele råvaren, som stilkene og bladene på blomkålen, sier Johan.
Han mener Spis grønt-uka gjør folk mer bevisste på hva de spiser.
– Flere oppdager hvor god vegetarmat kan være når den lages fra bunnen av med sunne råvarer. Gjestene spør også om oppskrifter på de ulike rettene, sier han.
Reduserer matsvinnet i kantinene
Bærekraft er en hjørnestein i Toma sitt arbeid. I tillegg til fokuset på sunn og bærekraftig mat, har Toma et mål om å redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030, gjennom NHO sin bransjeavtale, Kutt Matsvinn.
– Vi jobber hele tiden med å redusere matsvinn og bruker norske råvarer i sesong så mye som mulig, forklarer Kristian Bølgen, fagsjef for mat og drikke i Toma.
Toma har allerede kommet langt i arbeidet med å kutte matsvinn og ble tildelt Kutt Matsvinn-beviset i 2023.
– Vi ser at gjestene setter stor pris på en uke med grønnere alternativer på menyen. Målet er å inspirere til et sunnere og mer bærekraftig kosthold, ikke bare denne uka, men hele året, sier han.
Les mer om Toma sine bærekraftige initiativer her.
-
Oppskrift: Koftaboller med rødbete, paneer, basmatiris, yoghurt og libabrød
Antall personer: 4
Ingredienser
Vegetariske koftaboller:
400g halvkokte poteter
300g revet paneer eller cottage cheese
100g kokte rødbeter
Salt
Pepper
½ ts chili
½ bunt fersk koriander
1 ss garam masala
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts muskatTopping:
Libabrød, fritert
Naturell yoghurt
Basmatiris 2dlFremgangsmåte
Skrell og kok poteter i saltet vann til de er al dente. Avkjøl litt og riv dem. Kok rødbetene til de er møre, skyll i kaldt vann, skrell og riv dem. Bruk gjerne en foodprosessor. Bland poteter og rødbeter sammen med ost og krydder. Smak til med salt og pepper.
Varm opp olje til 160°C. Form små boller på ca. 4 cm i diameter og rull dem i maizena eller rismel. Friter bollene til de flyter opp. Ikke ha for mange i oljen samtidig. Løft dem ut med en hullsleiv og legg på tørkepapir.
Kok ris etter anvisningen på pakken.
Server bollene med litt naturell yoghurt eller en god currysaus.