Hopp til hovedinnhold

Fasadevask til nye høyder med droneteknologi

Sesongen for fasadevask er godt i gang, og Toma og NEAS Fasade er i front med moderne droneteknologi som gjør jobben tryggere og mer effektiv.

– Det er ikke hver dag folk stopper for å filme når du vasker bygg, sier Lars Petter Heinrichs, avdelingsleder i NEAS Fasade.

De har vært en del av Toma i 10 år.

Sammen med dronemakker Tommy Næss tester han den nye dronen på det gamle Økernsenteret. Snart vil dronen tas i bruk til å vaske fasadene til bygg over hele landet.

– Med drone kommer vi lettere til på vanskelige steder, og vi kan gjøre jobben trygt fra bakken. Det gjør arbeidsdagen både tryggere og mindre belastende, sier Lars Petter.

Hva er fasadevask med drone?

Fasadevask med drone er en smart måte å vaske bygg på. Dronen styres fra bakken og bruker rent vann uten kjemikalier til å rengjøre fasader og tak. Den kommer enkelt til på steder der det ellers ville vært vanskelig å bruke lift eller stillas, og gjør jobben både tryggere og mer effektiv for de som utfører den.

Drone står klar på bakken mens to operatører gjør siste sjekk før testflyvning starter.
TETT SAMARBEID: Droneoperatørene Lars Petter og Tommy fra NEAS Fasade jobber tett sammen under testingen. Én styrer dronen, mens den andre følger med på omgivelsene, overvåker vanntrykket, sikrer slangen og sørger for at alt går trygt for seg.
Høyt kontorbygg der drone brukes til å vaske fasaden i de øverste etasjene.
TESTING AV FASADEVASK MED DRONE: Den nye dronen til Toma og NEAS Fasade ble testet på det gamle Økernsenteret, et bygg på 18 etasjer og 66 meter. Senteret skal bevares, bygges om og bli en del av et nytt bydelssentrum i Hovinbyen.

Dronefeber og fremtidens fasadevask

– Vi vasker rundt 500 bygg i året. Det er mange timer i lift og tau, noe som er hardt arbeid som sliter på skuldre og armer, sier Lars Petter.

Med droneteknologi kommer de enklere til på steder de tidligere måtte rappellere for å nå.

– Arbeidsdagen blir lettere, men krever fortsatt fullt fokus, godt samarbeid og kunnskap om både kjemi, systemer som vasker med rent vann og hvordan ulike fasadematerialer skal behandles.

NEAS Fasade er en av landets største aktører innen utvendig vask og vedlikehold av vinduer og fasader, med oppdrag over hele landet. Nå strømmer det inn forespørsler om fasadevask med drone.

– Det er dronefeber om dagen. Mange syns det er hipt å velge vask av bygget med drone fordi det er nytt og innovativt, og fordi det kan spare både tid og kostnader, sier han.

For å fly drone til fasadevask har dronepilotene i NEAS Fasade kurs og sertifiseringer, og de samarbeider tett med Droneakademiet og Luftfartstilsynet for å sikre trygge og godkjente flygninger.

– Det skaper ofte litt show. Folk blir stående og se på, filmer og klapper. Vi får veldig mange gode tilbakemeldinger fra kundene våre, avslutter han.

Les mer om tjenestene til NEAS Fasade.

Les også: Tre nye Toma-rås på Legenes hus: Får skryt for kantine og renhold

Nærbilde av kontrollskjermen som viser livevideo fra dronens kamera under vask.
FULL KONTROLL FRA BAKKEN: Med moderne droneteknologi styrer dronepilotene fasadevasken. For å fly dronen må de ha både kurs, sertifisering og godkjenning fra Luftfartstilsynet.
Dronepilot følger dronens ferd i lufta, mens kollega håndterer slange og utstyr på bakken.
ERFARNE DRONEPILOTER: Fasadevask med drone krever presisjon og godt samarbeid. Lars Petter og Tommy har fått god erfaring med fasadevask med drone, og sørger for at jobben blir gjort effektivt og sikkert fra start til slutt.

Slik forlenger du levetiden til byggets fasade

Bygg trenger jevnlig vedlikehold, og fasadevask handler ikke bare om hvordan bygget ser ut. Rene vinduer og fasader reduserer risiko for skade, gir bedre inneklima og gjør det lettere å oppdage sprekker, slitasje og skader før de utvikler seg og blir dyre å reparere.

Forurensning og skitt bryter gradvis ned overflater og kan føre til fukt og råte, spesielt rundt vinduer og karmer. Med regelmessig fasadevask forlenger du levetiden på fasaden.

Lurer du på hva som lønner seg for ditt bygg? Ta kontakt med Toma for en uforpliktende prat. Vi finner en løsning som passer dine behov.

To operatører samarbeider om å klargjøre dronen og gjennomgå kontrollpanelet.
KAMERATSJEKK FØR TAKE-OFF: Før dronen sendes opp, sjekker Tommy og Lars Petter at alt fungerer som det skal, både GPS, batteri, styring og vanntrykk.
Dronepilot pakker sammen vaskedronen etter en vellykket test på parkeringsplass.
VELLYKKET TEST AV FASADEVASK MED DRONE: Testen på det gamle Økernsenteret gikk som planlagt, og dronen er klar for flere oppdrag de neste ukene.
To smilende dronepiloter i arbeidsklær smiler til kameraet etter fullført dronetest.
SKINNENDE RENE FASADER: Tommy og Lars Petter er godt fornøyde med resultatene og for å ha muligheten til å levere fasadevask med Norges eneste drone med full høytrykk.

Flere artikler